Teema

Tehtaan valossa

Uudenkaupungin autotehtaan menestys heijastuu koko kaupunkiin.

Jaa artikkeli

– Puhelimet alkoivat soida ja meili paukkua, kaupunginjohtaja Atso Vainio muistelee marraskuista päivää, jolloin Valmet Automotive ilmoitti aikeensa palkata yli tuhat työntekijää.

– Rakennusalan toimijat ottivat meihin yhteyttä autotehtaan ulostulon jälkeen. Ne otsikot kerta kaikkiaan kolahtivat.

Rekrytointiuutiset merkitsevät valtavasti 15 500 asukkaan Uudellekaupungille. Sen väestökehitys on ollut hiipuva, nyt suunta näyttää muuttuneen.

– Siinä autotehtaan merkitys on ratkaiseva. Sen alueella työskentelee tällä hetkellä jo 2 200 ihmistä ja lisää otetaan suuria määriä, Vainio sanoo.

Ne puhelinsoitot kaupungintalolle osoittavat, että myös rakennusliikkeet luottavat käänteen koittaneen. Vainion kertoo, että oikeastaan yhteydenottoja oli odotettu jo vuodesta 2013 lähtien, kun Mersun A-sarjan tuotanto alkoi ja uusille asunnoille tuli tarvetta.

– Viimeisen kahden kuukauden aikana tilanne on muuttunut radikaalisti. Nyt meillä on toteutusputkessa peräti 13 kerrostaloa. Tänä vuonna lapio menee maahan viidessä hankkeessa, jotka ovat kaikki markkinaehtoisia. Se on todella hieno juttu.

Ja nopeampaakin apua akuuttiin tarpeeseen on luvassa. Jo tämän kevään aikana kaupunkiin tulee kolmisensataa väliaikaista moduuliasuntoa.

Lapsiperheet tervetulleita

Uudet työpaikat ja asunnot tarkoittavat sitä, että Uusikaupunki pystyy uimaan vastavirtaan yleisessä kehityksessä, kun pieniltä paikkakunnilta väki muuttaa maakuntakeskuksiin. Uudenkaupungin väkiluku kasvaa ja asukkaiden ikärakenne nuortuu.

Kaupunkiin työn perässä muuttajien otaksutaan olevan pääasiassa nuoria miehiä, vaikka autotehtaan työt sopivat yhtä lailla naisille ja kaiken ikäisille. Töitä on luvassa myös autotehtaan ulkopuolella. Esimerkiksi kaupungin tuhannesta työntekijäistä on kymmenen vuoden sisällä jäämässä eläkkeelle 40 prosenttia. Tällä hetkellä työntekijöistä 87 prosenttia on naisia.

Uudet asukkaat lisäävät palvelutarvetta. Varhaiskasvatuksen johtaja Kirsi Häkkinen pitää kaupungin tulevaisuuden kannalta tärkeänä, että myös lapsiperheillä on mahdollisuus muuttaa kaupunkiin ja nuoret voivat perustaa sinne perheensä.

– Olemme varautuneet lapsiperheiden tuloon. Yksityinen 75 paikkainen päiväkoti aloittaa jo elokuussa. Pytinki laitetaan nopeasti pystyyn, Häkkinen kertoo.

Kun autotehdas ilmoittaa uusista rekrytoinneista, kaupunki reagoi nopeasti. Kirsi Häkkinen ei kuitenkaan kiivasta tempoa valita, päinvastoin. Hän on nähnyt myös toiseen suuntaan vievän kehityksen.

– 1990-luvun alussa jouduimme sopeuttamaan toisella tavalla. Meillä laitettiin kiinni pari päiväkotia, kolmisenkymmentä perhepäivähoitajaa lomautettiin ja muullakin henkilöstöllä oli lomautuksia. Nyt asukasmäärän kasvu on positiivinen ongelma, kyllä me tästä selvitään, Häkkinen sanoo iloisesti.

Töitä kotikulmilla

Jonna Sura sai viime syksynä ensimmäisen vakituisen työpaikkansa päiväkoti Satulinnassa, jonka lasten vanhemmista osa työskentelee autotehtaassa. Syntyperäiselle uusikaupunkilaiselle työ lastentarhanopettajana oman kodin lähellä oli lottovoitto.

– Olen itse käynyt tässä samassa rakennuksessa olevaa koulua, Jonna Sura nauraa tuttuja kulmia.

Työnhaku muulta paikkakunnalta olisi Suran mukaan ollut hänen elämäntilanteessaan viimeinen vaihtoehto.

– On tosi tärkeää, että sain työpaikan läheltä kotia. Se helpottaa arkea, kun omat lapset ovat pieniä. Nyt ei mene aikaa matkustamiseen edestakaisin. Lisäksi suku ja kaikki läheiset ovat täällä, Sura sanoo. Hän kertoo vakituinen työpaikan tuoneen varmuutta elämään.

– Asuntolaina täytyy kuitenkin maksaa, hän huomauttaa ja katsoo luottavaisesti eteenpäin.

– Ei tästä kaupungista lapset ole ihan heti loppumassa.

Kansainvälisiä vieraita

Myös Uudenkaupungin keskustassa kirkon naapurissa ravintola- ja majoituspalveluita tarjoavassa Gastahaus Pookissa on huomattu autotehtaan merkitys.

– Asiakkaina on ollut paljon saksalaisia ja myös ranskalaisia. Yhdessä vaiheessa näkyi paljon italialaisia. Autotehdas luo kaupunkiin mainiota kansainvälistä tunnelmaa, Henriikka Lohtaja kertoo.

Lohtaja kehuu Uudenkaupungin olevan vireä kesäpaikkakunta. Talvikaudella majoituspalvelut ovat kuitenkin täysin liike-elämän varassa.

– Ei tässä kaupungissa olisi näin montaa kauppaa eikä ravintolaa eikä muita palveluja ilman autotehdasta. Ilman sitä tämä olisi taantuva paikkakunta.

Miehensä kanssa Pookin neljä vuotta sitten hankkinut Henriikka Lohtaja sanoo autotehtaan hyvien uutisten luovan uskoa koko seudun kehitykseen. Hän luottaa, että jonkin ajan kuluessa väkimäärän lisäys alkaa näkyä palvelujen kysynnän kasvuna ja yleisenä vireytenä kaupunkikuvassa.

– Uutiset luovat positiivista henkeä ja valaa uskoa tulevaan. Aikaa myöten autotehtaan menestys lisää myös asukaslukua. Uskon, että tänne tulee nuoria perheitä. Täällä on myönteistä virettä.

Henriikka Lohtaja kertoo, että kansainvälinen asiakaskunta on lisääntynyt Pookissa.
Henriikka Lohtaja kertoo, että kansainvälinen asiakaskunta on lisääntynyt Pookissa. Jonna Sura luottaa, että Uudessakaupungissa riittää jatkossakin lapsia.
Jonna Sura luottaa, että Uudessakaupungissa riittää jatkossakin lapsia.

Mersu tuo töitä

Valmet Automotive ilmoitti tammikuussa hakevansa 500 uutta työntekijää Uudenkaupungin autotehtaalle. Työpaikkoja on tarjolla hitsaamon, maalaamon, kokoonpanon ja logistiikan tehtävissä.

Suuren työntekijätarpeen taustalla ovat Mercedes-Benzin GLC-katumaasturin sarjatuotannon aloitus vuoden 2017 alkupuolella ja mallin vahva kysyntä.

Kaikkiaan tämän vuoden aikana Valmet Automotive palkkaa yli 1 000 autonrakentajaa. Rekrytoinnit jatkuvat kevään aikana.

Uudenkaupungin autotehtaalla valmistetaan GLC-mallien lisäksi Mercedes-Benzin A-mallia.