OSAAJA

Valmiina töihin!

Tuhansilla Suomessa opiskelevilla ja juuri valmistuneilla ulkomaalaisilla on hankaluuksia löytää töitä. Samaan aikaan monilla yrityksillä on suuria haasteita kansainvälistymisessä. Findwork.fi-palvelu yhdistää haasteet ja kääntää ne vahvuudeksi. Yksi työnhakijoista on Linh Nguyen.

Jaa artikkeli

Miten opintopolkusi Suomessa on kulkenut?

Tulin Hankeniin maisteriohjelman stipendiaattina keväällä 2014. Opiskelin jonkin aikaa myös Hankenilla Vaasassa. Helsinkiin siirryttyäni opiskelen nyt myös Aalto-yliopistossa, jossa syvennyn muun muassa informaatioteknologiaan. Hankenilta valmistun tämän vuoden aikana, joten haen jo nyt aktiivisesti töitä Suomesta.

Millaiset yritykset sinua kiinnostavat?

Olen kiinnostunut kansainvälisistä suuryrityksistä, kuten Nokiasta, Koneesta tai Stora Ensosta, sekä sijoitusrahastoista ja pankkisektorista. Toinen pohtimani väylä ovat startup-yritykset, joita Suomessa on aika paljon. Niissä työllistyminen voisi olla helpompaa kuin erityisesti monissa pienemmissä vakiintuneissa yrityksissä. Startupit pyrkivät niin vahvasti kansainvälistymään, etteivät kielitaitovaatimukset nouse yhtä tärkeiksi kuin yrityksillä, joilla on paljon myös suomalaisasiakkaita.

Millaisia kokemuksia olet työnhaussasi saanut?

Suomen kielen taitoa odotetaan varsin yleisesti. Osin sen ymmärrän, mutta vähän se yllättääkin. Toinen haaste on kulttuurillinen. Ulkomaisella opiskelijalla ei ole samanlaista tietoa maasta kuin suomalaisilla. Ja koska työskentely on nykyisin tiimityötä, kulttuurillisen tiedon merkitys korostuu. Siksi ulkomainen työntekijä edustaa työnantajalle aina tietynlaista riskiä.

Olen käynyt neljästi työhaastattelussa kolmen viime kuukauden aikana. Juuri nyt olen tilanteessa, jossa saatan päästä toiselle haastattelukierrokselle. Se hieman jännittää tällä hetkellä.

Millainen kokemus sinulla on findwork.fi-palvelusta?

Ajatus on todella hyvä. Ulkomaalaisilta opiskelijoilta puuttuu Suomessa ennen muuta verkostoja ja kontakteja, koska maa on meille kuitenkin uusi. Findwork.fi-palvelun kautta saan näkyvyyttä yritysten rekrytoijien suuntaan sekä mahdollisuuden tavata muita ulkomaalaisia opiskelijoita ja vaihtaa kokemuksia heidän kanssaan.

Mitä harrastat opiskelun ja työnhaun ulkopuolella?

Opiskelen suomea sekä kokkaan. Ja erityisen viihdyttävää on piirtää päivittäistä elämääni netistä tutulla ”Finnish Nightmares” -tyylillä.

Linh Nguyen olisi halukas rakentamaan elämäänsä Suomessa. Hän toivoo yrityksiltä hieman avoimempaa suhtautumista ulkomaisiin työnhakijoihin, vaikka taloustilanne vaikea onkin.Linh Nguyen olisi halukas rakentamaan elämäänsä Suomessa. Hän toivoo yrityksiltä hieman avoimempaa suhtautumista ulkomaisiin työnhakijoihin, vaikka taloustilanne vaikea onkin.

Kuka?

Linh Nguyen

Ikä: 25 vuotta

Kotimaa: Vietnam

Opiskeluaine: quantitative finance

Erikoistumisala: rahoitusmarkkinat

Oppilaitokset Suomessa: Svenska Handelshögskolan ja Aalto-yliopisto

Kansainvälisen rekrytoinnin edistäjä

Findwork.fi-sivuston tarkoitus on saattaa yhteen osaajia tarvitsevat suomalaisyritykset ja Suomen korkeakouluissa opiskelevat ulkomaalaiset. Suomessa korkeakoulututkinnon suorittaa vuosittain yli 3 000 ulkomaalaista opiskelijaa.

Findwork-sivusto tuo verkkoon kohtaamispaikan, jossa rekrytointi on helppoa ja nopeaa. Yritys voi sivustolla ilmoittaa joko vakituisen tai määräaikaisen työpaikan, opinnäytetyöhön liittyvän projektin tai vaikkapa joukkoistamishankkeen. Opiskelijat ja yliopistot voivat rekisteröityä sivustolle vaivatta ja maksutta.

www.findwork.fi