pääkirjoitus

Digi tuo kiertotalouden

Kiertotaloudessa piilee miljardimarkkinat.

Jaa artikkeli

Digitalisaatio on varmasti jo megatrendi, mutta kiertotalous ei ehkä vielä. Asiat kietoutuvat kuitenkin tiiviisti yhteen. Digitalisaatio voi kiertotaloudessakin olla suuri mahdollistaja. Sen avulla pystytään seuraamaan tuotteita koko niiden elinkaaren ajan. Kertyvän tiedon varaan voidaan rakentaa uudenlaisia toimintamalleja.

Mahdollisuudet ovat suuria. Ellen MacArthur -säätiön raportin mukaan kiertotaloudessa piilee 1 800 miljardin euron potentiaali, kun huomioidaan materiaalien ja kustannusten säästöt sekä ulkoisvaikutukset. Kiertotalouden hyödyntäminen tuottaisi seitsemän prosentin bruttokansantuotteen kasvun maailmanlaajuisesti vuoteen 2030 mennessä, ja samalla hiilidioksidipäästöt ja materiaalikulutus vähenisi.

Kiertotalouden periaatteet ohjaavat jo suomalaisyritysten toimintaa, mutta ei siksi, että se on muotia, vaan siksi, että se on hyvää liiketoimintaa. Kiertotalouden menestyksen kannalta on olennaista, että tuotteiden koko elinkaari suunnittelusta valmistukseen, käyttöön, uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen on mietitty huolellisesti. Työtä vielä riittää, erityisesti palveluliiketoiminnan osalta.

Ei kuitenkaan asiaa, johon ei direktiiviä tarvittaisi. Suomalaiset sähkösopimukset ovat hyvä esimerkki siitä, miten yritykset vapaaehtoisin toimin korvaavat direktiivin tarpeen. Kiertotaloudenkin suhteen voitaisiin nyt olla kaukaa viisaita ja lähteä hyödyntämään digitalisaation ja esineiden internetin mahdollisuuksia – ennen kuin regulaatio pakottaa siihen.

Päätoimittaja Markku AlhonenPäätoimittaja Markku Alhonen

Julkaisija:

Teknologiateollisuus ry, Eteläranta 10, PL 10, 00131 Helsinki

Päätoimittaja: Markku Alhonen

Toimituskunta: Markku Alhonen, Nora Elers, Mervi Karikorpi, Sini Kaukonen, Martti Kätkä, Antton Lounasheimo, Ilkka Niemelä, Petteri Rautaporras

Toimitus: Legendium Oy

Anna palautetta

Kerro mielipiteesi lehdestä:

palaute.visio@teknologiateollisuus.fi