teema

Älyllä etumatkaa

Digitaalisaatio tarkoittaa paljoa muutakin kuin pelkkää etäyhteyttä tuotantokoneeseen.

Jaa artikkeli

Finn-Powerin toimitusjohtaja Juha Mäkitalo esittelee kännykästään uutta applikaatiota.

– Tämä näyttää työntekijälle älypuhelimeen, mitä ohutlevyn työstökoneella pitää seuraavaksi tehdä. Se muistuttaa hälyttämällä tulevista toimenpiteistä ja antaa niistä tarkat ohjeet, joten koneen vieressä ei tarvitse seistä vahdissa, Mäkitalo kertoo innostuneena.

Sovellus on tarkoitus saada asiakkaille tarjolle pikapuoliin. Mäkitalolla ei ole tiedossa, että Finn-Powerin kilpailijoilla olisi tarjota vastaavaa ratkaisua. Mistä idea työtä helpottavaan sovellukseen on tullut?

– Meillä on aktiivisia henkilöitä firman sisällä. Teemme myös hyvää yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Nuorilta tulee ideoita vaikka kuinka paljon, Mäkitalo sanoo tyytyväisenä.

Panostusta ohjelmisto-osaamiseen

Mäkitalon näyttämä sovellus on yksi esimerkki siitä, kuinka digitalisaatio tarkoittaa ohutlevyteollisuuden laite- ja järjestelmävalmistaja Finn-Powerille paljon muutakin kuin etäyhteyksiä koneisiin ja sen avulla annettavaa apua esimerkiksi vikatilanteissa.

Mäkitalo luonnehtii digitalisaatiota evoluutioksi: koko ajan löytyy keinoja, kuinka asioita voidaan tehdä paremmin. Kehitysaskelien myötä koneiden ja järjestelmien käytöstä tulee sujuvampaa ja niistä saadaan enemmän irti eli tuottavuus kasvaa.

Digitalisaation merkitys näkyy myös Finn-Powerin Kauhavalla olevassa reilun 300 hengen porukassa. Heistä tuotekehityksessä työskentelee 65, joista noin puolet on ohjelmistopuolen osaajia. Tuotekehitykseen yhtiö panostaa kuusi miljoonaa noin 110 miljoonan euron liikevaihdosta.

Kehitystyötä yhtiö on tehnyt paitsi omin päin, myös esimerkiksi monissa strategisen huippuosaamisen keskittymän, Fimeccin, koordinoimissa hankkeissa, joissa mukana ovat olleet myös VTT, Tekes sekä yliopistoja. Motiivi kehityspanoksiin on selkeä.

– Mitä älykkäämpiä laitteita teemme, sitä enemmän saamme etumatkaa halpamaihin. Ne tulevat kovaa vauhtia perässä. Älyn määrän lisääminen tekee mahdolliseksi sen, että näitä koneita voidaan tulevasuudessakin tehdä Suomessa, Mäkitalo uskoo.

Tuotannon pitämistä Suomessa hän pitää ensiarvoisen tärkeänä, sillä pelkkien protojen valmistamiseen Mäkitalo ei usko.

– Tuotekehitys on parasta tehdä siellä, missä tuotteet myös valmistetaan.

Hyödyntämisen laaja kirjo

Jos digitalisaatio on evoluutiota, kehityspolku on Finn-Powerilla ollut monihaarainen. Esimerkkejä edistysaskelista riittää. Finn-Powerin koneisiin on jatkuvasti lisätty älykkyyttä, ja ne osaavat jo tehdä itse tulkintoja datasta. Yhtiön kymmeniin maihin toimittamat sadat järjestelmät ovat kaikki etäyhteyden päässä Kauhavalla, jossa datavirrasta louhitaan esiin oleellista tietoa.

– Suuri muutos on tapahtunut siitä, mitä nykyisin pystytään tekemään etäyhteyden avulla. Sekin on kehittynyt paljon, miten kertyvää tietoa pystytään analysoimaan, Mäkitalo sanoo.

Suurin osa Finn-Powerin toimittamista isoista järjestelmistä on jo kytketty asiakkaan toiminnanohjausjärjestelmään. Sen ansiosta kone ja ohjausjärjestelmä kykenevät ryhmittelemään tilauksista automaattisesti saman materiaalin kappaleet ja sijoittamaan ne optimaalisesti ohutlevyaihioille. Koneet ajavat työjonon automaattisesti ja tehdyt työt raportoidaan takaisin toiminnanohjausjärjestelmään. Tuottavuusloikka on melkoinen.

– Eräällä asiakkaalla uuden softan käyttöönoton jälkeen ohjelmointiaika lyheni vuorokaudessa 12 tunnista kahteen tuntiin. Joidenkin asiakkaiden osalta on päästy kolmesta ohjelmoijasta yhteen, Mäkitalo kertoo esimerkkejä.

Ympäri maailmaa laitteita huoltaville 450 ammattilaiselle on tehty monipuolisia koulutuspaketteja sähköiseen muotoon, jossa toimintaohjeita havainnollistetaan myös videoilla. Ja lisää kehitysaskelia on luvassa.

– Ideoita digitaalisuuden hyödyntämiseen on vaikka kuinka paljon. Valitsemme niistä aina joitakin, joita lähdemme viemään eteenpäin, Juha Mäkitalo kuvailee.

Älykkäät järjestelmät tuovat Finn-Powerin asiakkaille parempaa tuottavuutta. Samalla laitteiden käyttäjältä vaaditaan enemmän osaamista. Sitä varten yritys järjestää asiakkailleen koulutusta.Älykkäät järjestelmät tuovat Finn-Powerin asiakkaille parempaa tuottavuutta. Samalla laitteiden käyttäjältä vaaditaan enemmän osaamista. Sitä varten yritys järjestää asiakkailleen koulutusta.Timo Hytty toimii Finn-Powerilla käyntiinajajana.Timo Hytty toimii Finn-Powerilla käyntiinajajana.