Blogi

Naisten panosta tarvitaan teknologiassa

Teknologia tarvitsee naisia. Työntekijöistä vain noin viidennes on naisia ja sama pätee opiskelijoihin ja tutkijoihin. Vaikka tytöt ja naiset käyttävät teknologiaa siinä missä pojatkin, miksi he teknologian suunnittelussa, tutkimuksessa ja yritystoiminnassa jäävät selkeäksi vähemmistöksi?

Jaa artikkeli

Suomalaistytöt kyllä innostuvat tiedeaineista, mutta heidän kiinnostuksensa tieteeseen ja teknologiaan romahtaa yläkouluiässä, ja vain joka kolmas yli kymmenvuotiaista suomalaistytöistä edes harkitsee teknologia-alaa.

Menetämme paljon, kun naisten osaaminen jää käyttämättä. Tyttöjä pitää kannustaa opiskelemaan matematiikkaa, luonnontieteitä ja koodausta. Ne ovat välineitä, kun etsitään ratkaisuja koko ihmiskuntaa askarruttaviin kysymyksiin. Esimerkiksi kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin ratkaisujen luomiseen kaivataan monipuolista osaamista ja ajattelua – teknologian, ihmisen ja yhteiskunnan välisten vuorovaikutusten ymmärtämistä.

Teknologiateollisuus tekee jäsenyritystensä kanssa pitkäjänteistä työtä rakentaakseen teknologia-alasta houkuttelevan myös tytöille ja naisille.

Women in Tech on Teknologiateollisuuden kumppaniverkostossa virinnyt yhteistyöfoorumi, joka innostaa naisia teknologia-alalle sekä herättää keskustelua opiskeluun, ammattiin ja uraan liittyvistä valinnoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Verkoston innostavat esimerkit todistavat, että teknologialla voi muuttaa maailmaa ja naiset voivat muuttaa teknologiamaailmaa.

Uusin Teknologiateollisuuden avaus on Ohjelmistoyrittäjien kanssa toteutettava #diginaiset-kampanja, jossa etsitään sopivaa haastetta naisista koottavan huippuosaajatiimin ratkaistavaksi. Haastetta voi ehdottaa diginaiset-tunnuksen alle. Sieltä valitaan syksyllä sopiva aihe, jota yritysten hankkeen käyttöön nimeämä asiantuntijajoukko ratkaisee kolmen viikon rupeaman aikana. Mukana on koodareita, designereitä ja muita ammattilaisia, ja he rakentavat ratkaisun haasteiden joukosta seuloutuneeseen suomalaisen yhteiskunnan kipukohtaan. Hanke on yksi osa Teknologiateollisuuden Maankoodauskurssien sarjaa – yritysten lahjaa 100-vuotiaalle Suomelle.

#diginaiset-kampanja käynnistyi naistenpäivänä pidetyssä avajaistilaisuudessa, jossa yritysten edustajat ja poliitikot yksimielisesti totesivat, että teknologian avulla ratkaistaan niin suuria yhteisiä ongelmia, että naisten panos on välttämätön.

Suomella ei ole varaa jättää toista puolta osaamispotentiaalista käyttämättä. Naisten osaaminen on valtava voimavara, jonka käyttöön saamiseksi kannattaa tehdä lujasti töitä.

Laura Juvonen, johtaja, Teknologiateollisuus ryLaura Juvonen, johtaja, Teknologiateollisuus ry

Teknologian kehittäjälle 100 000 euroa

Tekniikan edistämissäätiö ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö jakavat 100 000 euron Teknologiapalkinnon kesäkuussa. Palkinto korostaa teknologian merkitystä hyvinvointimme rakentamisessa. 

Teknologiapalkinto on Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi jaettava palkinto yksilölle tai ryhmälle, joka inspiroi meitä pysymään kehityksen etujoukoissa. Palkinnonsaajaa voi ehdottaa huhtikuun loppuun mennessä teknologiapalkinto.fi -sivuston kautta. Nelihenkinen palkintolautakunta valitsee voittajan.

Palkinto myönnetään henkilölle tai ryhmälle, joka rakentaa teknologian avulla parempaa tulevaisuutta. Palkinnonsaaja voi olla miltä tahansa teknologian alalta ja hän voi työskennellä niin tutkimuksessa kuin elinkeinoelämässäkin. Yhteisössään palkinnonsaaja toimii teknologisen kehityksen sanansaattajana.

www.teknologiapalkinto.fi