Osaaja

Kansainvälisellä nousujohteisella uralla

Ecuadorilainen Gabriela Riofrio on työskennellyt Wärtsilän eri tehtävissä jo neljässä maassa. Nyt asemapaikaksi on vakiintunut Vaasa.

Jaa artikkeli

Millainen Wärtsilä on työnantajana?

Erittäin hyvä, tuskin muuten olisin jo neljännessä maassa saman yhtiön palveluksessa. Olen työskennellyt Wärtsilälle Ecuadorissa, Uruguayssa, Argentiinassa ja nyt Suomessa.

Mikä on nykyinen työtehtäväsi?

– Johdan ja kehitän palveluiden luotto- ja valikoimahallinnan sekä erimielisyyksien ratkaisuhallinnan käytäntöjä. Vastuullani on prosessien kehittäminen ja toiminnallinen harmonisointi niin, että kaikki palvelut voidaan ottaa globaalisti yhdenmukaisina käyttöön.

Millaisia uratoiveita sinulla on?

– Olen sitoutunut Wärtsilään, jonka yrityskulttuuria arvostan. Toiveeni on olla joskus yhtiön talousjohtaja (CFO). Vice president voisi myös sopia. Oikeasti kyse ei toki ole noista, mutta asetan itselleni mielelläni tavoitteita. Pidän työtehtävistä globaalissa bisneksessä.

Miten Wärtsilä tunnetaan Etelä-Amerikassa?

– Alalla toimivien keskuudessa hyvin, yleisesti ei juurikaan. Mutta sehän on varsin luonnollista.

Onko bisneskulttuureissa eroja Suomeen verrattuna?

– Täällä bisnes tuntemattomienkin kanssa voi onnistua, siellä ei. Ihminen pitää ensin jotenkin tuntea, hänet on pitänyt ainakin tavata. Oma verkostoni on varsin hyvä.

Eurooppalaisyrityksillä on usein hieman väärä käsitys maanosasta. Latinalaisessa Amerikassa on hyvin erilaisia maita. Ne eivät muodosta yhtenäistä markkinaa.

Onko Suomi myyntivaltti maanosan eri markkinoilla?

– Suomalaisia pidetään rehellisinä ja osaavina. Myös Suomen ansiot valtiona tunnetaan yleisesti. Toki on aivan eri asia markkinoida maata kuin myydä tuotteita. Lähtökohta on silti hyvä, eli siinä mielessä pidän suomalaisuutta valttina.

Mikä sinulle tuo valoa Suomessa?

Esimerkiksi syntyperästä tai sukupuolesta riippumaton tasa-arvo, joka ei ole maailmalla itsestäänselvyys. Ja työkulttuuri. Täällä myös sanotaan mitä aiotaan ja sitten tehdään. Työkulttuuriin ei kuulu manjana, kuten usein vaikkapa omassa kotimaassani. Henkilökohtaisesti valoa tuo se, että odotan ensimmäistä lastani – poikaa.

Gabriela Riofrio, 37 v.

– kotimaa Ecuador

– asuu nykyisin Vaasassa

Työ: Wärtsilä, Service Global Credit Control Manager

Koulutus:

2011–2012 IAE Business School, EMBA

2007–2008 maisteriopinnot Ecuador Universidad Central del Ecuador (Industrial Production Manager)

1999–2004 Pontificia Universidad Catolica del Ecuador (Commercial Engineer in Production Management)

Voimantuottaja

Wärtsilä toimittaa edistyksellistä teknologiaa ja kokonaiselinkaariratkaisuja merenkulku- ja energiamarkkinoille.

Wärtsilän liikevaihto oli 5 miljardia euroa vuonna 2015. Wärtsilän henkilöstömäärä on noin 18 800.

Yhtiö toimii yli 200 toimipisteessä yli 70 maassa eri puolilla maailmaa.