pääkirjoitus

Paikallinen pelastaa

Ymmärrys paikallisen sopimisen mahdollisuuksista kasvaa. Vihdoinkin.

Jaa artikkeli

Teknologiateollisuuden jäsenyrityksistä neljännes on tappiollisia, useat jo monen vuoden ajan. Ja toinen neljänneskin on juuri ja juuri voitolla, mutta yritykset ovat liian heikkoja investoimaan.

Työntekijät näkevät tilanteen kestämättömyyden ja ovat valmiita joustamaan työpaikkansa puolesta. Keskitetyt työmarkkinaratkaisut ovat kuitenkin vieneet pohjaa ja energiaa paikalliselta sopimiselta.

Toisaalla ovat menestyvät, viennissä markkinansa löytäneet yritykset. Niillä on kannattavuus kunnossa ja investointien suhteen mietinnässä, mihin ne suunnataan. Jos paikallinen sopiminen saadaan hyvään juoksuun, niin kohde voi hyvinkin olla Suomi.

Paikallinen sopiminen voi pelastaa Suomen. Sen avulla voidaan vastata yrityksittäin vaihteleviin tarpeisiin ja nostaa tuottavuutta. Visio kertoo hyviä esimerkkejä paikallisen sopimisen hyödyistä. Viime numerossa GE Healthcare kertoi palkkapolitiikastaan ja tässä numerossa Makron jatkuvan neuvottelun käytännöistään. Lisää on tulossa seuraavissa numeroissa.

Sopimisen pitää kuitenkin olla aitoa. Keskustelu henkilöstöryhmien kanssa yrityksen tilanteesta ja näkymistä luo pohjaa yrityskohtaisille ratkaisuille. Kun tavoitteet asetetaan kunnianhimoisesti, sopimisella voidaan saada kilpailuetua. Vain kannattava yritys voi investoida, kasvaa ja työllistää. Nyt on kulttuurimuutoksen aika!

Päätoimittaja Markku AlhonenPäätoimittaja Markku Alhonen

Julkaisija:

Teknologiateollisuus ry, Eteläranta 10, PL 10, 00131 Helsinki

Päätoimittaja: Markku Alhonen

Toimituskunta: Markku Alhonen, Nora Elers, Mervi Karikorpi, Sini Kaukonen, Martti Kätkä, Antton Lounasheimo, Ilkka Niemelä, Petteri Rautaporras

Toimitus: Legendium Oy

Anna palautetta

Kerro mielipiteesi lehdestä:

palaute.visio@teknologiateollisuus.fi