Menestystarina

– Think big. Vaikka kilpailijoina on isoja globaaleja yrityksiä, suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuuksia. Etenkin tekemällä yhteistyötä toisten yritysten kanssa, Markku Aherto kannustaa.

Think Big

Sairaalakalusteita valmistava Merivaara kilpailee globaaleja jättejä vastaan kehittämällä tuotteisiinsa uniikkeja ominaisuuksia.

Jaa artikkeli

– Me tarvitsemme keihäänkärkituotteita, jotka toimivat ovenavaajina. Sellaisia, missä on jotain spesiaalia, mitä muissa maailmalla tarjolla olevissa tuotteissa ei ole, Merivaaran toimitusjohtaja Markku Aherto sanoo.

Vuonna 1901 perustetun Merivaaran tuotevalikoiman ydintä ovat sairaalasängyt ja leikkauspöydät. Viennin osuus tuotannosta on lähes 90 prosenttia, ja tuotteita viedään 120 maahan. Aherton mukaan kilpailu on viime vuosina kiristynyt ja tuotteiden elinkaaret ovat lyhentyneet.

– On oltava innovatiivinen ja joustava, on juostava nopeammin kuin kilpailijat. Kun saadaan uusi tuote markkinoille, pitää nopeasti alkaa miettiä sen jatkokehittämistä. Se edellyttää taas investointeja ja rahoitusta.

Edelläkävijätuotteita Merivaara tarvitsee, että se pärjää kilpailussa miljardiliikevaihtoa tekevien globaalien yritysjättien kanssa. Niillä riittää hartioissa leveyttä panostaa uusien tuotteiden innovointiin aivan eri tavalla kuin 120 henkeä työllistävällä ja noin 35 miljoonan euron liikevaihtoa tekevällä lahtelaisyrityksellä.

– Meidän on tehtävä hyvin vahvaa fokusointia siitä, mihin me panostamme. Lisäksi meidän pitää verkostoitua osaavien yritysten kanssa, Aherto linjaa.

Kirkkaasti parempi valaisin

Nyt yhtiön myyntimiehillä on tarjota niitä ovia avaavia tuotteita. Uusi Q-Flow-leikkausvalaisin on kerännyt huomiota. Se sai tänä vuonna Fennia Prize -palkinnon, joka myönnetään tunnustuksena muotoilun kokonaisvaltaisesta ja innovatiivisesta käyttämisestä. Tuore uutinen on valaisimelle myönnetty saksalainen arvostettu Red Dot -muotoilupalkinto.

– 5 500 hakijaa ja Merivaara voitti palkinnon Q-Flow'lla. Se on kova juttu! Palkinnoissa ei arvioitu vain muotoilua, vaan korostettiin myös helpon käyttöliittymän merkitystä, Aherto sanoo tyytyväisenä.

LED-valaisimessa on patentoitua teknologiaa. Valaistusominaisuuksien lisäksi merkittävänä valttina on, että valaisimen muotoilun ansiosta ilmanvaihdon aikaansaama ilmavirtaus vähentää bakteerien esiintymistä steriilillä leikkausalueella. Aherton mukaan se säästää ihmishenkiä.

Myös käytettävyyteen on panostettu. Kirurgi voi itse säätää valaisinta steriilillä käyttöliittymällä. Lisäksi laitteessa käytetään uusinta kameratekniikkaa.

Yhteistyötä yritysten kesken

Uusi aluevaltaus on leikkaussalikokonaisuudet. Siinä Merivaara toimittaa leikkauspöydät, valaisimet, kattokeskuksen sekä integraatiojärjestelmän. Halton tekee saliin ilmastoinnin, seinät ovat Hermetelin valmistamia.

– Tämä allianssi toimittaa Inoroom-leikkaussalikokonaisuuden avaimet käteen -periaatteella ja ylläpitosopimuksella. Takaamme, että se toimii. Ensimmäiset asennukset Suomessa ovat Kuopioon, Ouluun ja Turkuun, Markku Aherto sanoo ja kannustaa yrityksiä yleisemminkin yhteistyöhön.

Merivaara on mukana myös digitalisaatiokehityksessä, joka etenee sairaaloissa kovalla vauhdilla. Yhtiön OpenOR-hallintajärjestelmän avulla leikkaustiimi voi hallita, editoida ja taltioida kuva- ja videomateriaalia useista eri lähteistä kosketusnäytön kautta. Sitä voidaan hyödyntää niin konsultaatioissa kuin opetuksessakin.

– Me teemme jotain sellaista, mitä ei ole missään muualla maailmassa, Aherto kiteyttää.

Kehityspanokset kohdennettava tarkasti

Uudet ovenavaustuotteet ovat vaatineet rahaa ja aikaa. Esimerkiksi leikkaussalivalaisimen kehitysprojektista päätettiin huhtikuussa 2015, ja tuotteen valmistus päästiin aloittamaan helmikuussa 2017. Panostus on ollut Merivaaran mittakaavassa merkittävä.

– Kehityspanokset pitää priorisoida ja toimintaa on fokusoitava. Meillä on iso lista, mitä voisimme tehdä.

Suomessa Tekes tukee yritysten teknologiainnovaatioiden kehittämistä. Merivaara ei tukea saa, mistä Aherto antaa kovaa kritiikkiä. Hän sanoo, että joissakin tapauksissa viimeisin ratkaiseva pykälä jonkin kehitysprojektin aloittamiseen olisi voinut tulla julkisesta rahoituksesta. Nyt se jäi tulematta.

– Anoimme rahoitusta Tekesiltä. Olemme kuitenkin sen tuista ulkona, sillä meidät luokitellaan Tekesin kriteereillä suuryritykseksi. Nyt olemme olleet pääomasijoittajien ja pankkirahoituksen varassa uusia tuotteita kehittäessämme.

Paitsi oman yrityksensä kohtelussa, Aherto näkee julkisessa innovaatiorahoituksessa yleisemminkin kehitettävää. Hän sanoo, että rahoituksen kohdentamisessa pitäisi tarkemmin tunnistaa alueet, joilla suomalaisyritykset pystyvät menestymään.

– Jos ei valita keihäänkärkialoja, rahoitusta ei ole riittävästi kenellekään, Aherto perustelee.

Suomessa hallitusohjelman tavoitteen mukaan julkisista hankinnoista viisi prosenttia pitäisi olla innovatiivisia hankintoja. Aherto kannattaa ajatusta, sillä Suomessa saatavat referenssit ovat yrityksille tärkeitä.

– Think big. Vaikka kilpailijoina on isoja globaaleja yrityksiä, suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuuksia. Etenkin tekemällä yhteistyötä toisten yritysten kanssa, Markku Aherto kannustaa.– Think big. Vaikka kilpailijoina on isoja globaaleja yrityksiä, suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuuksia. Etenkin tekemällä yhteistyötä toisten yritysten kanssa, Markku Aherto kannustaa.

Kasvamisen pakko

Uudet tuotteet ovat tärkeitä, kun Merivaara pyrkii kasvamaan. Voimakkaan kasvun tavoittelemiseen ajaa liiketoiminnan lainalaisuudet.

– Merivaaran on tuplattava liikevaihtonsa noin 60 miljoonaan, jotta yritys alkaa kunnolla kannattamaan ja jotta firma voi itse panostaa tuotekehityksen ja myynnin investointeihin, Markku Aherto perustelee.

Uusien tuotteiden kehitystyöstä alkaa tulla tuloksia. Tämän vuoden ensimmäisen kvartaalin kasvu oli peräti 25 prosenttia. Silti Merivaaran tavoitteet tuntuvat kovilta, etenkin kun liikevaihdon tuplaamistavoitteen aikarajaksi yhtiössä on asetettu vuosi 2019. Se tulee kovin pian?

– Kyllä. Meillä on kiire. Siksi me olemme panostaneet uusiin tuotteisiin. Nyt on käytettävä niiden tuoma etsikkoaika nopeasti hyväksi.