huippuosaamista

Ihme operaatio

Kasvojen kudosten siirtoleikkaus vaati sekä lääketieteen että terveysteknologian kärkiosaamista.

Jaa artikkeli

Uutinen oli iso – aiheen koskettavuus ja ”outous” takasivat ihmisten mielenkiinnon. Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojensiirto tehtiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä runsas vuosi sitten. Järjestyksessään se oli 35. koko maailmassa.

Maallikkokin ymmärtää, että kyseessä oli poikkeuksellisen vaativa operaatio, johon päädytään viimeisenä keinona, kun ei ole enää muita menetelmiä käytettävissä.

Meilahdessa tehtyyn leikkaukseen oli valmistauduttu perusteellisesti, sen suunnittelu oli aloitettu jo useita vuosia aikaisemmin. Lääketieteellisen henkilöstön olennaisena apuna oli Planmecan 3D-sovellus, jonka avulla siirrännäisen tarkka koko ja leikkauskohta oli mallinnettu, ja leikkausta päästiin harjoittelemaan virtuaalisesti.

Yhä tarkempia malleja

Aika on kriittinen tekijä, luovuttajalta saatu siirrännäinen ei kestä pitkään ilman verenkierron tuomaa happea. Lisäksi riskit kasvavat leikkausajan pidentyessä.

Uusi teknologia mahdollisti leikkauksen harjoittelun uudella tavalla. Sen avulla saatiin myös leikattua poistettavat ja siirrettävät osat mahdollisimman tarkasti ja yhteensopivasti.

Näin leikkausaikaa onnistuttiin lyhentämään useilla tunneilla. Nopea operaatio ei kuitenkaan ollut, sillä kudosten siirto kesti kaikkiaan 21 tuntia, ja siihen osallistui 11 kirurgia ja kaksikymmentä hoitajaa.

Kasvokudosten siirto edellyttää sekä lääketieteellisen että terveysteknologian ehdotonta kärkiosaamista. Hammashoitoteknologian erityisosaaja Planmeca on edennyt 3D-kuvantamisen ja 3D-mallintamisen taitajaksi vuosien tutkimus- ja tuotekehityspanostuksilla.

Ensi vaiheessa panoraamakuvia on otettu yksittäisistä hampaista, ja sitä kautta on siirrytty askel askeleelta koko kallon kuvantamiseen. Kun kuvantamisteknologia ja 3D-printtaamisen ratkaisut ovat kehittyneet, potilaille yksilöityjen implanttien valmistaminen on tullut mahdolliseksi.

Tuhansia 3D-printtauksia

Kasvokudosten siirtoleikkaus on myös osoitus HUS:in ja Planmecan pitkälle kehittyneestä yhteistyöstä. Se sai alkunsa yli vuosikymmen sitten, kun HUS pyysi vaikean syöpätapauksen yhteydessä 3D-printtiä potilaan kallosta. Sen avulla kirurgit pääsivät suunnittelemaan sekä leikkausta että potilaalle asennettavaa implanttia.

Sen jälkeen Planmeca on 3D-printannut yliopistosairaaloille jo suuren määrän yksilökohtaisia implantteja sekä kalloja. Niitä on tarvittu syöpien, erilaisten onnettomuuksien, leukaluiden korjausten ja monien muiden syiden johdosta tehtävissä leikkauksissa.

Apu on ollut suuri. Nykyteknologia on antanut alan ammattilaisille entistä paremmat työkalut hoidon antamiseen ja suunnitteluun. Kaikki työ tähtää potilaiden hyväksi.

Terveysteknologiassa vahva kasvupotentiaali

Planmeca on yksi suomalaisen terveysteknologia-alan menestystarinoista. Yhtiö on ollut hammasteknologiakehityksen suunnannäyttäjä, ja sillä on takanaan jo yli sata kvartaalia liiketoiminnan kasvua.

Tänä päivänä Planmecan liikevaihto on 730 miljoonaa euroa, tuotannosta vientiin menee 98 prosenttia. Yhtiö työllistää 2 700 ammattilaista, joista tuhat työskentelee Suomessa. Yhtiön pääkonttori ja tuotanto ovat Helsingin Herttoniemessä.

Menestyksen keskeiseksi selittäjäksi Planmeca Groupin hallinto- ja kehitysjohtaja Veli Mäkelä nostaa voimakkaan panostuksen tutkimukseen ja tuotekehitykseen – yhtiöllä on yli 400 kansainvälistä patenttia. Lisäksi Mäkelä korostaa verkostoitumisen merkitystä. Planmecalla onkin muun muassa yli 200 yliopistopartneria, ja se tarjoaa tuotekoulutusta alan ammattilaisille.

Korkean teknologian osaamista

Veli Mäkelä on myös alan suomalaisia yrityksiä edustavan Terveysteknologia ry:n puheenjohtaja. Koko alan näkymät ovat hänen mukaansa valoisat.

–Jos ala ei lähivuosina kasva voimakkaasti, silloin on jotain tehty väärin, Mäkelä luonnehtii. Hänen mukaansa terveysteknologiaklusterin nousun takana Suomessa on hyvä koulutustaso ja yritysten vahva tuotekehitys.

Mäkelän mukaan terveysteknologia-ala on parhaillaan tienhaarassa. Mukaan on tullut isoja tekijöitä, kuten Nokia ja IBM Watson, jotka tuovat mukaan omaa osaamistaan. Samalla teknologian kehitysvauhti on huima ja esimerkiksi IoT muuttaa voimakkaasti näkymiä.

Mäkelä pitää tärkeänä, että Planmeca ja muut isot yritykset ottavat klusterivastuun ja ottavat toimintaan mukaan myös startuppeja ja pk-yrityksiä.

–Jos asiat tehdään oikein, isojen ja pienempien yritysten osaaminen kumuloituu yhteistyössä. Kun pienet yritykset saadaan vedettyä kasvuun mukaan, silloin koko ala kasvaa voimakkaasti, Mäkelä sanoo.

Terveysteknologia Suomessa

liikevaihto 2,1 mrd.

keskimäärin 10 prosenttia liikevaihdosta sijoitetaan t&k-toimiin

kasvu 10 prosenttia

kauppatase yli 1 mrd. euroa plussalla

tärkeimmät markkina-alueet:

- 36 % USA

- 36 % Eurooppa

- 8 % Kiina

ala työllistää 10 000 ammattilaista