UUDISTUMINEN

Lean toi tuottavuusloikan

Kolmivuorotyöstä kahteen vuoroon – lean-ajattelun mukainen fiksumpi tekeminen tehosti turvaohjaamojen valmistusta.

Jaa artikkeli

MSK Cabins on Suomen johtavia turvaohjaamojen sopimusvalmistajia. Toimitusjohtaja Markus Näsin mukaan Toyotan toimintamalli on kiinnostanut yhtiön johtoa ja lean-filosofiasta kertovaan kirjallisuuteen on tutustuttu ahkerasti. Lean-ajattelun ydin on tuottavuuden ja laadun parantaminen toiminnan jatkuvan kehittämisen ja tuottamattoman toiminnan vähentämisen avulla.

Leanin periaatteita käytettiin MSK Cabinsilla esimerkiksi vuonna 2008, kun Uudenkaupungin autotehtaalta eläköitynyt menetelmänkehittäjä suunnitteli yhden kokoonpanolinjan tuotannon uudelleen toiminnan tehostamiseksi. Osaltaan tuo suunnittelutyö auttoi yhtiötä reagoimaan nopeasti, kun maailmanlaajuinen finanssikriisi iski ja tilauskanta suli alta.

Robottihitsaamon uudistaminen kannatti

Lean-ajattelua hyödynnettiin aivan uudessa mittakaavassa vuosien 2012–2014 aikana tehtaalla toteutetussa kehityshankkeessa, jossa keskityttiin muu muassa hitsattujen ohjaamorunkojen tuotannon tehostamiseen. Tavoitteena oli kasvattaa hitsaamon kapasiteettia, siirtyä linjamaiseen runkojen tuotantoon sekä vähentää käsityön määrää. Samalla haluttiin siirtyä kolmesta työvuorosta enintään kahteen vuoroon.

Vaikka hanke keskittyi ohjaamorunkojen hitsauksen uudelleen suunnitteluun, sen vaikutuksesta koko tehtaan toiminnot uudistuivat.

– Aloitimme hankkeen suunnittelun simuloimalla lähtötilanteen. Hyödynsimme simulointia uuden tuotantotavan suunnittelussa, sillä halusimme varmistaa suunnitelmiemme toteuttamiskelpoisuuden, Näsi kertoo.

Tehtaalla oli jo aiemmin tutkittu työn kuormittavuutta, joten kaikki työvaiheet ja niihin kuluva aika olivat tiedossa ja niitä hyödynnettiin simulaatioissa. Työntekijät pääsivät mukaan oman tuotantosolunsa töiden suunnitteluun, mikä auttoi heitä sitoutumaan uudistuksiin.

MSK Cabinsilla ei käytetä lean-terminologiaa eikä myöskään korosteta, että viimeaikaiset parannukset on tehty lean-filosofialla. Tärkeintä kehityshankkeessa on ollut tehdä asiat entistä fiksummin ja hyötyä siitä. Tavoitteena ollut tuotantolinjan automaatio- ja laatutason nosto toteutui, ja tuotanto virtaa entistä joustavammin pienillä puskurivarastoilla.

– Uudistuksen tuloksena hitsaamon kapasiteetti kasvoi 50 prosenttia. Kokonaisuudessaan hitsaamon työtunnit runkoa kohti vähenivät 40 prosenttia ja pääsimme siirtymään kolmivuorotyöstä kahteen vuoroon, Näsi myhäilee.

– Ulkoinen toimitusvarmuutemme on 100 prosenttia, ja talon sisäinen toimitusvarmuuskin on yli 99 prosenttia!

Lean-ajattelu muuttaa kulttuuria

Lean-filosofiaa suomalaisyrityksiin levittävän Suomen Lean-yhdistyksen toiminnanjohtajan Kalle Arsalon mukaan lean-ajattelu kiinnostaa. Yhä useampi yritys lähettää henkilöstöään koulutuksiin ja myös yhdistyksen jäsenmäärä kasvaa.

– Lean-filosofiaa hyödynnetään ympäri maata, mutta varmaa tietoa lean-ajattelua hyödyntävien yritysten määrästä ei ole, Arsalo kertoo.

Hän korostaa sitä, ettei ”liinaus” ole mikään työkalukokoelma, vaan yrityskulttuurin muutos, jossa ryhdytään toiminnan jatkuvaan parantamiseen juuri omalle yritykselle sopivin keinoin ihmisiä kunnioittaen. Tämän kulttuurin omaksuvat yritykset pystyvät lisäämään tuottavuuttaan ja sitouttamaan henkilöstönsä entistä paremmin oman työnsä tekemiseen ja kehittämiseen.

Käytännön esimerkkeinä lean-ajattelun tuloksista Arsalo nostaa esiin mediassakin hämmästeltyjä esimerkkejä: etuajassa ja alle budjetin valmistuneen Tampereen rantatunnelin ja kahdessa viikossa helsinkiläiskerrostalossa toteutetun putkiremontin.

– Tällaisia tuloksia saavutetaan, kun ponnistellaan tinkimättömästi yhteisten tavoitteiden eteen ja hyödynnetään kaikkien toimijoiden luovuutta tavoitteiden saavuttamiseksi, hän korostaa.

Mitä tapahtuu, jos uutta lean-toimintakulttuuria ei toteuteta?

– Siinä tapauksessa on vaarana, että suomalainen teollisuus jää jalkoihin kilpailukyvyssä, kun lean-filosofia lyö joskus itsensä läpi edullisemman työvoiman maissa, Arsalo toteaa.

Markus Näsi uskoo faktoihin pohjautuvaan suunnitteluun. Onnistuneen kehityshankkeen ansiosta simulointi on myös jatkossa tärkeä toiminnan suunnitteluväline.Markus Näsi uskoo faktoihin pohjautuvaan suunnitteluun. Onnistuneen kehityshankkeen ansiosta simulointi on myös jatkossa tärkeä toiminnan suunnitteluväline.
Lean-filosofia on jatkuvaa liikettä kohti parempaa, sanoo Kalle Arsalo.Lean-filosofia on jatkuvaa liikettä kohti parempaa, sanoo Kalle Arsalo.

Teknologiateollisuus järjestää jäsenyrityksilleen Lean-koulutusta eri puolilla Suomea. Esimerkiksi 7.9 järjestetään Lappeenrannassa esimiehille ja avainhenkilöille tarkoitettu Lean-koulutus. Koulutustarjonta päivittyy Teknologiateollisuuden verkkosivuille.

Lisätietoja: asiantuntija Tapio Toivonen puh. 050 380 1790

MSK Cabins on Suomen johtava turvaohjaamojen sopimusvalmistaja. Yhtiö kuuluu vuonna 1950 perustettuun eteläpohjalaiseen perheyhtiökonserniin MSK Groupiin.