MENESTYSTARINA

Haussa 100 osaajaa

Digitalisoinnissa riittää työsarkaa. Goforen se on siivittänyt huimaan kasvuun.

Jaa artikkeli

Goforessa uskotaan, että parhaat tulokset asiakkaiden ja myös yrityksen itsensä kannalta saavutetaan asettamalla omat työntekijät etusijalle. Näkemys ei ole pelkkiä kauniita sanoja, sillä Gofore sijoittui tänä vuonna Suomen parhaiden työpaikkojen listauksessa sarjassaan kolmanneksi.

– Yhtiön etu on loppuviimein myös yksilön etu ja toisinpäin. En osaa kuvitella tilannetta, jossa niin ei olisi, toimitusjohtaja Timur Kärki sanoo.

Hänen mukaansa Goforessa korostetaan yksilön vapautta ja vastuuta. Se edellyttää toimintojen läpinäkyvyyttä ja avoimuutta esimerkiksi yrityksen talousasioissa. Ja kyllä niitä firman kehitystä kuvaavia lukuja kelpaa näyttääkin: liikevaihto ja henkilöstönkehitys ovat olleet huimia ja kasvu on ollut kannattavaa. Tälle vuodelle liikevaihtoennuste on 18 miljoonaa euroa, joka merkitsisi 45 prosentin kasvua edellisestä vuodesta. Yritys rekrytoi tänä vuonna sata uutta työntekijää.

Kärki sanoo, että ilman yhdessä tekemisen innostusta menestys ei olisi mahdollista.

– Kun me menestymme, saamme tehtäväksemme kiinnostavampia projekteja. Sitä kautta syntyy yhteinen innostus. Nyt esimerkiksi rakennamme kansallista palveluväylää Väestörekisterikeskukselle. Se on juuri sitä ammatinharjoittamista, mistä me yhdessä riemuitsemme. Me pystymme tietotekniikan avulla vaikuttamaan siihen, että Suomessa voidaan paremmin, Kärki iloitsee.

Toistaiseksi Gofore on keskittynyt Suomen markkinoihin. Timur Kärki uskoo, että digitalisaatio on niin iso muutos, että siinä riittää Suomessakin tekemistä ja yrityksen on mahdollista kasvaa vielä pitkään.

– Vie kauan aikaa, ennen kuin palvelukehittämisen tilanne tulee stabiiliksi. Se meitä siivittää.

Hallitus tuo ryhtiä

Goforen matka tähän tilanteeseen on vienyt 15 vuotta. Timur Kärjen mukaan neljän kaveruksen perustaman yrityksen alkutaival oli – niin kuin ne nyt tuppaavat olemaan – vähemmän ammattimaista.

Ryhtiä toimintaan tuli harppauksella, kun vuonna 2005 hallitukseen haettiin ulkopuolista osaamista. Kärjen mukaan yrityksen arjen ulkopuolelta tulevalta henkilöltä haluttiin sekä kyseenalaistamista että rohkaisua, ja myös asioiden ammattimaisempaa käsittelyä.

Timur Kärki – joka on myös yrityksen merkittävä omistaja – kokee yhtiön hallituksen rytmittävän omaa työtään toimitusjohtajana.

– Hallitustyö muodostaa kehikon koko johtamisprosessille. Mitä jäsentyneempää hallitustyö on, sitä ehjempi on kehikko. Tärkeää on hallituksen kokouksissa tapahtuva mentoroiminen, kyseenalaistaminen ja sparraaminen. Se pakottaa ajattelemaan ja hakemaan vaihtoehtoisia polkuja.

Uusi harppaus hallitustyöskentelyssä otettiin viime vuonna, kun hallitusta päätettiin täydentää henkilöstön keskuudestaan valitsemalla henkilöllä. Kärki perustelee päätöstä sillä, että johdon konsultointia tekevässä yrityksessä löytyy asiantuntemusta ja senioriteettiä omasta takaa.

– Henkilöstöllämme on järjettömän paljon kollektiivista viisautta. Sen valjastaminen yhtiön kokonaisvaltaiseen kehittämiseen on menestyksemme salaisuus. Hurja kasvu on ollut mahdollista vain, kun firmassa kaikki haluavat mennä eteenpäin ja kehittää toimintaa, Kärki painottaa.

Henkilöstö pääsi valitsemaan hallituksen jäsenen useamman ehdokkaan joukosta.

– Henkilöstömme tietää yrityksen johdon kyvykkyyden ja kyvyttömyyden paljon paremmin kuin ulkopuoliset tai edes me hallituksessa olijat itse, Kärki perustelee valitsemisvallan antamista työntekijöille. Samalla hän korostaa, että uusi hallituksen jäsen on henkilökunnan valitsema, mutta ei henkilökunnan edustaja.

– Hän edistää hallituksessa yhtiön menestystä, eikä keskity henkilökunnan asioiden ajamiseen.

Rohkeutta kasvaa

Valituksi tuli vanhempi palveluarkkitehti Niko Sipilä. Motiiviksi hallitukseen pyrkimiselle Sipilä sanoo sen, että uskoi osaamisensa erityisesti taloushallinnosta, rahoituksesta ja myös hallitustyöskentelystä hyödyttävän hallitusta ja sitä kautta yritystä. Sekin kannusti, että häntä pyydettiin ehdolle.

Sipilä kertoi painottaneensa vaalityössään esimerkiksi asiantuntemustaan kannustinjärjestelmien kehittämisessä, lisäksi hän kaipasi lisää avoimuutta hallitustyöskentelyyn. Niiden eteen hän on valituksi tultuaan myös työskennellyt. Kannustinjärjestelmää ollaan yrityksessä muuttamassa, ja jokaisen hallituksen istunnon jälkeen Sipilä on kirjoittanut siitä yhteenvedon intraan.

– Kirjoitus on poikinut paljon kommentteja ja keskustelua ja intran kautta on tullut myös yhteydenottoja, Sipilä sanoo.

Hallitustyöskentely on vahvistanut Sipilän käsitystä siitä, mikä vie Goforea eteenpäin.

– Vahva kasvu perustuu rohkeudelle. Jos ei uskalla koskaan ottaa riskiä, niin todennäköisesti menestystäkään ei tule. Goforen tärkein tavoite on kasvu, se on leimannut tekemistä. Asenne on tuottanut hyviä tuloksia ja kovat tavoitteet on jopa ylitetty.

Vaikka kasvu on kaunista ja tavoiteltavaa, helppoa se ei ole. Timur Kärki muistuttaa, että jo pelkästään uusien ihmisten rekrytointi vaatii panostusta – sata ihmistä puolenteoistasadan hengen yritykseen on todella paljon. Kärki painottaa, että töitä pitää tehdä entistä enemmän myös sen eteen, että yrityskulttuuri pysyy ehjänä.

– On mietittävä, kuinka uudet työntekijät perehdytetään ja miten huolehditaan kollektiivisesti heidän vastaanottamisesta.

Niko Sipilä on henkilöstön valitsema jäsen Goforen hallituksessa. Hän on vakuuttunut, että Goforen kasvu perustuu rohkeudelle.Niko Sipilä on henkilöstön valitsema jäsen Goforen hallituksessa. Hän on vakuuttunut, että Goforen kasvu perustuu rohkeudelle.Toimitusjohtaja Timur Kärki ei osaa edes kuvitella tilannetta, jossa yhtiön etu ei olisi myös työntekijän etu ja toisinpäin. 
Toimitusjohtaja Timur Kärki ei osaa edes kuvitella tilannetta, jossa yhtiön etu ei olisi myös työntekijän etu ja toisinpäin.

Gofore Oy

Tekee: suunnittelee ja rakentaa sähköisiä palveluita

Perustettu: 2001

Toimipisteet: Tampereella ja Helsingissä

Keskimääräinen kasvu: 40 prosenttia

Liikevaihto: 12,4 miljoonaa euroa (2015)

Henkilöstö: 160