Osaaja

Popularisoiva pomo korostaa dialogia

Saara Hassinen uskoo terveysteknologian kasvun jatkuvan.

Jaa artikkeli

Miksi suomalainen terveysteknologia on niin kovaa valuuttaa maailmalla, Terveysteknologian liiton FIHTA ry:n uusi toimitusjohtaja Saara Hassinen?

Meillä on vahvat perinteet alan tutkimuksessa ja liiketoiminnassa. Ja erityisesti vahva tutkimustoiminta toimii liimana, joka jatkuvasti vauhdittaa toimintaa Suomessa. Ala työllistää Suomessa tätä nykyä yli 10 000 henkilöä, eikä kasvu vaikuta laantuvan.

Siirryit FIHTAn toimitusjohtajaksi huippuosaamisen keskittymä SalWen toimitusjohtajan paikalta. Miten töiden synergiat kohtaavat?

Mielestäni hyvin, terveysteknologia on tärkein osa-alue myös SalWessa. Tunnen sen kautta alan yrityksiä ja tutkimusta. Ja toki terveysteknologian kaltaisella dynaamisella sektorilla on kiinnostavaa työskennellä.

Millaisella otteella johdat?

Olen junailija ja popularisoija, en varsinainen asiantuntija teknologiaan liittyvissä kysymyksissä. Mielestäni johdon pitää tarjota mahdollisuuksia ja toimintaedellytyksiä henkilöstölleen, joka hallitsee alansa parhaiten.

Tärkein asia, jonka olet urallasi oppinut?

Asioihin on tulokulmina teknologia ja sen sovelluskohteet. Molempia tarvitaan, mutta liian usein yhä sorrutaan korostamaan pelkkää teknologiaa. Ikään kuin se olisi lähtökohtaisesti niin hienoa, että kaikki asiakkaat kiinnostuvat siitä vain sen itsensä vuoksi. Asiakkaan tarpeita ei pidä unohtaa! Siksi minulle on henkilökohtaisestikin tärkeää pyrkiä edistämään tutkimuksen ja eri toimialojen välistä yhteistyötä. Siiloutua ei saa, ja suoralta kädeltä on mahdoton sanoa, millainen sovellus voisi milläkin toimialalla menestyä.

Millainen on mielestäsi tutkimuksen ja liike-elämän yhteistyön nykytaso?

Hyvä, mutta aina voi parantaa. Yhteistyö on oppimisprosessi. Yritysten on osattava kuvata haasteitaan ja ongelmiaan. Tutkimuksen on oltava herkkänä kuulolla ja tuoda esiin osaamistaan. Ehdoton edellytys on yhteinen kieli, ammattijargon on molemmin puolin unohdettava. Silloin homma toimii, se huomattiin hyvin edellisessä työpaikassani.

Miten rentoudut työajan ulkopuolella?

Jumppaan ja mökkeilen. Sekä vingutan museokorttiani yhdessä ystäväni kanssa.

Saara Hassinen

– Kemiantekniikan diplomi-insinööri Otaniemestä

– FiHTAn toimitusjohtaja 1.8.2016 alkaen

– Perhe: puoliso ja kolme lasta: kemisti-teekkari, lukiolainen ja yläkoululainen

Juhani Lehti

Palkittua johtamista

Samalla, kun 2000-luvun alussa monet yritykset sammuttivat valoja tehtaistaan, Juhani Lehti onnistui kasvattamaan kahdesta pienestä sorvaamosta yli 200 henkeä työllistävän, kannattavan konsernin.

Tampereen Konepajat Oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja on myös arvostettu esimies. Hänen johtamistyyliään on kuvattu sanoilla ”vastuun jakaminen, ihmisiin luottaminen ja avoimuus”. Ei ihme, että kyseessä on Teknologiateollisuuden Vuoden Nuori Johtaja vuosimallia 2015.

Juhani Lehti vaatii itseltään ja alaisiltaan paljon. Jatkuva kehittyminen ja parantaminen ovat konsernin menestystekijöitä. Lehti tietää, etteivät yritykset voi enää jäädä odottelemaan suhdannekäännettä ja tulevia parempia aikoja.

– Tilanne on kuin pesäpallossa: joka hetki on ajolähtö. Johtajalla on oltava vahva näkemys siitä, mihin suuntaan yrityksen täytyy mennä, ja kyky ottaa askeleet oikeaan suuntaan, Lehti kuvailee.

Samalla on kuitenkin tärkeää muistaa myös työntekijöiden hyvinvointi. Yritys ei pääse kehittymään, elleivät kaikki tiedä, mihin suuntaan yritys on matkalla, tee sitä matkaa yhdessä ja viihdy työssään.

– Johtamisen pehmeä puoli korostuu, kun yrittää parhaansa mukaan viestiä jatkuvien muutosten syyt ja seuraukset, jotta kukaan ei tuntisi olevansa tuuliajolla. Olin ennen se, joka kiipesi jo vuoren rinnettä pitkällä, kun muut vielä keräsivät varusteitaan perusleirissä. Tiedostan nyt, että minun täytyy ohjata koko porukka oikeaan suuntaan ja lähteä liikkeelle vasta, kun suurin osa joukkuetta on valmiina, Lehti kertoo.

Teknologiateollisuuden Vuoden Nuori Johtaja 2016 on nyt haussa. Ilmoita itsesi tai ehdokkaasi 18.9. mennessä: nuorijohtaja.fi/ilmoita.