Menestystarina

Homma putkessa

Sanonnan mukaan varikset lentävät Laihian yli selällään, kun eivät kestä katsoa nuukuutta. Tarkasta taloudenpidostaan tunnetussa kunnassa on kuitenkin myös yksi Suomen vientivetoisimmista yrityksistä.

Jaa artikkeli

Putkentyöstökoneiden toimittajana kunnostautunut T-Drill Oy ei välttämättä nimenä sano monellekaan suomalaiselle kovin paljoa. Pk-yrityksen kehityskaari 1980-luvulta tähän päivään on melko perinteinen. T-Drill on alkanut pienestä, kasvanut Metsä-Serlan kautta johtajaomisteiseksi ja lopulta osaksi Leinolat Groupia.

T-Drillin talouslukujen kohdalla kulmakarvat kohoavat hämmästyksestä. Suomessa 69 henkeä työllistävä yritys on yltänyt viime vuonna yli 12,3 miljoonan euron liikevaihtoon. Käyrät näyttävät tässä kohtaa huimaa 59 prosentin kasvua. Myös yrityksen omavaraisuus ja liikevoitto ovat pompanneet huimasti ylöspäin. Miten tähän on päästy?

– Tuotteemme ovat globaaleille markkinoille myytäviä investointihyödykkeitä, joiden hankintapaine lähti purkaantumaan viime vuonna. Kolmasosa liikevaihdostamme tulee Yhdysvalloista, joten myös dollarin suotuisalla kurssikehityksellä on ollut iso merkitys meidän menestyksellemme, sanoo T-Drillin toimitusjohtaja Anne Hanka.

Hyvä tuote ei synny itsestään

T-Drillin vientiluvut paljastavat, miksi yritys on tunnetumpi Suomen rajojen ulkopuolella. Sen tuotteista 95 prosenttia menee ulkomaille. Tavaravirta jakaantuu vuosittain globaalisti noin 50 eri maahan. Tärkeimmät markkinat löytyvät Yhdysvalloista ja Euroopasta.

Hanka perustelee T-Drillin kansainvälistä menestystä sillä, että putkia tarvitaan kaikkialla maailmassa. Lisäksi T-Drill panostaa voimakkaasti jakelu- ja myyntiverkoston kehittämiseen ja vahvistamiseen. Hyvistä yhteyksistä edustajiin kertoo se, että pisimmät kumppanuudet ovat kestäneet yli 30 vuotta.

– Meillä on laaja valikoima erilaisia tuotteita muutaman kilon käsikoneista noin 40 tonnin painoisiin teollisuuskoneisiin ja manuaalisista ratkaisuista täysautomaattisiin. Kaikki syntyy oman tuotekehityksen ja valmistuksen voimin, Hanka täydentää.

Laihialaisuudestaan ylpeät nuukat pitävät kiinni hyvästä talouskurista, mutta tarkan euron taloudesta huolimatta merkittävä osa vuosittaisesta liikevaihdosta suunnataan tuotekehitykseen. Konsernitasolla puhutaan tällöin noin 8–10 prosentin, yritystasolla jopa 15 prosentin panostuksesta.

Palvelupalikat kohdalleen

T-Drill on tehostanut omaa toimintaansa osallistumalla koneenrakennusalan yritysten ja tutkimuslaitosten perustaman osaamiskeskittymän FIMECC Oy:n (Finnish Metals and Engineering Competence Cluster Ltd) Future Industrial Services (FutIS) -tutkimusohjelmaan. Teolliseen palveluliiketoimintaan keskittyneestä hankkeesta on haettu eväitä muun muassa projektimyyntiin sekä toimitusten hoitamiseen. Itse kehitetty palvelumalli on tuonut liiketoimintaan uutta vakautta.

– Tänä päivänä ei riitä, että tehdään sähköpostimyyntiä ja jätetään homma siihen. Asiakkaan on voitava luottaa meihin, meidän osaamiseemme sekä toimintamme jatkuvuuteen. Hyvien tuotteiden lisäksi on tarjottava asiantuntevaa huoltoa sekä toimivaa varaosapalvelua, Hanka listaa.

Potkua johtoryhmätyöskentelyyn on haettu Teknologiateollisuuden FastLane-koulutuksesta.

– FastLane oli mahtava kokemus! Se syvensi meidän johtoryhmätyöskentelyämme sekä kirkasti toiminnan strategiaa ja tavoitteita. Olemme pieni yritys, jossa johtoryhmä tekee kovasti töitä saappaat savessa. Siksi oli hienoa päästä hetkeksi pois arjen pyörityksestä miettimään asioita vähän syvällisemmin, Hanka hehkuttaa.

T-Drill

Valmistaa putkentyöstökoneita globaaleille markkinoille

Omistus: Osa Leinolat Groupia

Toimipisteet: kaksi Suomessa (Laihia, Isokyrö), yksi USAssa (Atlanta)

Liikevaihdon kasvu: 59 prosenttia (2015)

Liikevaihto: 12,3 miljoonaa euroa (2015)

Henkilöstö: 75

Innovaatioalusta digitalisaatioon

Kahden tutkimuskeskittymän FIMECC Oy:n ja DIGILE Oy:n perustalle on syntynyt DIMECC Oy, joka yhdistää yli 400 organisaation ja yli 2 000 ihmisen osaamisen.