Osaaja

”Suomi on hyvä sana maailmalla”

Diplomi-insinööriksi kotimaassaan Saksassa opiskellut Robina Olbrich työskentelee Etteplan Oyj:ssä mekaniikkasuunnittelijana.

Jaa artikkeli

Miten päädyit Suomeen asumaan?

Ihastuimme mieheni kanssa lomamatkoillamme luontoon ja vesistöihin. Muutimme tänne heti valmistuttuamme vuonna 2006.

Millaisia kokemuksia sinulla on ollut työnhausta?

Alkuun oli vaikea päästä edes haastatteluihin, sillä suomen kielen taitoa vaaditaan yleisesti. Mutta kyllä Saksassakin korostetaan saksaa. En osannut suomea, enkä päässyt kielikurssille, joten opettelin itse. Kieliopin ymmärrys on olennaista. Monissa kielissä voi laittaa sanoja peräkkäin ja puhetta jo ymmärtää. Suomessa sellainen ei onnistu. Minulla meni aikani ymmärtää oikein esimerkiksi ilmaisua ”ei oo mitään välii”. Mutta sama se on kaikkialla, ihmiset puhuvat äidinkieliään eri tavoin maan eri osissa.

Onko Suomen ja Saksan työkulttuureissa eroja?

Suomalaiset ovat mukavia ja auttavaisia ja työskentely on kiiretilanteissakin jotenkin rennompaa ja epävirallisempaa kuin Saksassa. Tarkka vertailu on vaikeaa, sillä olen tehnyt työurani lähinnä Suomessa. Harjoitteluaikoinani tutustuin toki myös Saksan työelämään. Mielestäni olemme kyllä pitkälti samanlaisia ja paljon lähempänä toisiamme kuin esimerkiksi italialaiset ja espanjalaiset.

Synkistelemme, että meillä menee huonosti. Meneekö meillä?

En ole talousasiantuntija, mutta ei minusta mene. Ihmiset ovat avoimia ideoille ja valmiita kokeilemaan. Toki täälläkin vaikuttavat globaalitalouden ongelmat. Kaikenlainen kehitystyö pitäisi tehdä nopeasti, protovaiheita skipaten. Toteutuksilla on kiire ja loppuvaiheessa pitäisi vielä säästää materiaalikuluissa. Toinen yleissyy on laman pelko. Kehitysideoita on, mutta epävarmuus pidättelee investointeja. Suomessa on kuitenkin paljon osaamista, joten omaan tuotteeseensa kannattaa luottaa. Järkevässä aikataulussa tuotteiden kehitys ja menestys on mahdollista.

Miltä suomalainen osaaminen mielestäsi vaikuttaa?

Täällä on valtavasti osaamista. Tiedän myös ystäviltäni, että Saksassa arvostetaan suomalaista laatua. Enkä itse tarkoita vain tuotteita ja tekniikkaa, vaan myös julkispalvelullisia prosesseja. Tullessani Suomeen henkilökohtaiset asiani järjestyivät muutamassa päivässä. Saksassa niiden hoitoon menee pari kuukautta. Täälläkin valitetaan byrokratiaa ja hitautta, mutta vaikkapa Saksaan verrattuna se on vähäistä.

Olemmeko mielestäsi sulkeutuneita?

Ehkä alkuun, mutta sitten kun tutustutaan, saa todellisia ystäviä. Moni puhuu myös hyvää saksaa, muttei heti sitä paljasta. Se on hieman hassuakin, että jotkut suomea tai englantia kanssani jo pitkään puhuneet yllättävät lopulta puhumalla minulle saksaa. Minusta suomalaiset panttaavat toisinaan kielitaitoaan ihan turhaan.

Robina Olbrich, 34 v.

– diplomi-insinööri (FH) Bochum, Saksa v. 2006.

– muutti miehensä kanssa Suomeen vuonna 2006, perheessä myös 5-vuotiaat kaksostyttäret.

– vuodesta 2014 mekaniikkasuunnittelijana Etteplan Oyj:ssä, toimipaikkanaan Vantaa.

– aiempi työura Suomessa, Ledil Oy ja Marine Alutech Oy

Etteplan on suunnittelutaitaja 

Suunnittelun, teknisen dokumentoinnin, sulautettujen järjestelmien sekä IoT:n (esineiden internet) ratkaisuja tarjoavan yhtiön asiakkaita ovat maailman johtavat valmistavan teollisuuden yritykset.

Vuonna 2015 Etteplanin liikevaihto oli runsaat 140 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluksessa on noin 2 500 asiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa, Alankomaissa, Saksassa, Puolassa ja Kiinassa. 

Yhtiö on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä.