Teema

Fixu tekee tylsän työn

Robotti vapautti asiantuntijat asiakaspalveluun.

Jaa artikkeli

– Eivät ne työtehtävät olleet erityisen kivoja, lääketeknikko Jonna Häkkinen kuvailee aikaisemmin itselleen apteekissa kuuluneita tehtäviä toimittaa varastosta lääkkeitä asiakaspalveluun sekä sijoittaa tukusta saapuneet lääkkeet oikeille paikoilleen varastoon.

Jonna Häkkisen työt muuttuivat merkittävästi, kun Kontulankaaren Apteekkiin asennettiin automaattinen lääkepakettien sisäänsyöttöyksikkö. Nyt reilun vuoden verran lääkevaraston hoitajana on toiminut Iso-Fixu-niminen robotti.

Kontulankaaren Apteekin ensimmäisessä kerroksessa on varsinainen apteekki ja asiakaspalvelu. Yläkerrassa on puolestaan tilat lääkevarastolle ja muille toimitiloille. Aiemmin asiakkaan tarvitsema lääke toimitettiin varastosta putkipostijärjestelmällä alakertaan.

– Työ varastossa oli puuduttavaa, siksi työt oli järjestetty kahden tunnin vuoroihin. Minulla putkipostikapseleiden käsittely tuntui myös käsissä, kun liikkeet olivat koko ajan samoja. Kyllä se aika rankkaa oli, Jonna Häkkinen muistelee.

Työ on keventynyt varaston lisäksi myös alakerran asiakaspalvelussa. Sielläkään ei enää tarvitse käsitellä kuljetuskapseleita, kun lääkepakkaukset liikkuvat uudessa järjestelmässä sellaisenaan.

– Ja kyllä robotti toimittaa tarvittavat lääkkeet nopeammin asiakaspalveluun kuin vanhassa systeemissä tapahtui ihmisen ja kapseleiden aikana, hän sanoo.

Enemmän aikaa asiakaspalveluun

Proviisori Minna Lähdevuori pitää tärkeänä, että robotti on vapauttanut apteekissa resursseja oikeisiin asioihin.

– Yksi henkilö on vapautunut varastosta putkipostin hoitamisesta. Proviisorit, farmaseutit ja lääketeknikot pystyvät nyt eri tavalla auttamaan asiakkaita ja palvelemaan heitä parhaalla mahdollisella tavalla. Se on tärkeää, sillä asiakaspalvelu on se meidän juttu. Nyt siihen jää enemmän aikaa.

Apteekin arkeen kuuluu tukusta tulleiden lääkelähetysten purku. Siihen kului aikaisemmin joka päivä puolet yhden työntekijän ajasta. Nyt homma hoituu parissa tunnissa. Robotti osaa sijoittaa hihnalle kasatut pakkaukset tarkasti oikeille hyllypaikoille viivakoodeja lukemalla ja pakkausten kokoja mittaamalla.

– Iso osa tavarankäsittelystä on jäänyt pois, se vaikuttaa merkittävästi täällä tehtävään työhön. Vieläkin esimerkiksi lasipulloissa ja hyvin isoissa pakkauksissa olevat reseptilääkkeet puretaan käsin, kun robotin imukuppitartunta ei saa niistä pitävää otetta. Mutta niitä on ehkä vain noin 15 prosenttia kaikista reseptilääkkeistä, Lähdevuori kertoo.

Robotti ei tee inhimillisiä virheitä

Uusiksi ovat menneet myös apteekin tilajärjestelyt. Aiemmin yläkerta oli täynnä metallisia lääkehyllyjä. Nyt kun lääkkeet ovat jämptissä järjestyksessä Iso-Fixun valtakunnassa lukitussa huoneessa, tilaa tarvitaan huomattavasti vähemmän.

– Myöskään mahdollisissa murtotilanteissa lääketiloihin ei pääse nopeasti. Lisäksi lääkkeet on lajiteltu sellaisella logiikalla, ettei eri tuotteita löydä sieltä ilman asiantuntemusta, Lähdevuori kertoo.

Muutenkin hän näkee robotin käytön parantavan lääketurvallisuutta.

– Vaikka työntekijät tekevät hyvää työtä, niin etenkin kiiretilanteissa on aina ollut inhimillisen erehtymisen mahdollisuus. Meillä alakerrassa vielä varmistetaan, että asiakas saa oikean lääkkeen. Aiemmin, jos sinne oli tullut väärä pakkaus, vei oman aikansa lähettää väärä lääke takaisin varastoon ja saada oikea lääke tilalle, Lähdevuori sanoo.

Robottiaika tuntuu vaikuttaneen positiivisesti Kontulankaaren noin 15 ammattilaisen arkeen. Mutta millainen robotti on alaisena?

– Se ei sairastele, pidä kahvitaukoja eikä kiukuttele, Lähdevuori hymähtää.

Sitten hän vakavoituu ja kertoo, että robotin myötä työvuorojen laadinta on helpottunut, kun vuorojen vaihtaminen ja taukojen järjestäminen on robotin hoitamista työtehtävistä jäänyt pois. Ja esimerkiksi sairaspoissaolotilanteissa aamun ja illan hiljaisimpina hetkinä apteekki tulee toimeen yhden teknisen työntekijän voimin, kun robotti hoitaa lääkevarastoa.

Entä ne vanhat työtehtävät, onko niitä ikävä?

– Ei, Jonna Häkkinen nauraa.

Minna Lähdevuori ja Jonna Häkkinen ovat tyytyväisiä muutoksiin, jota robotti toi apteekin työtehtäviin.Minna Lähdevuori ja Jonna Häkkinen ovat tyytyväisiä muutoksiin, jota robotti toi apteekin työtehtäviin.

Valtavat markkinat

Apteekissa töitä paiskiva Iso-Fixu on lääkehuollon automaatioratkaisuihin erikoistuneen kuopiolaisen NewIconin kehittämä tuote.

Yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Ossi Parviainen uskoo, että automaatioratkaisuilla voidaan vapauttaa lääkehuollon ammattilaisten aikaa rutiinitöistä ihmisten kohtaamiseen. Uusien ratkaisujen avulla voidaan myös tehostaa terveydenhuoltoa, vähentää lääkitysvirheitä ja parantaa potilasturvallisuutta.

Parviainen näkee sairaaloiden ja apteekkien lääkkeiden varastointiin, annosteluun ja jakeluun liittyvissä automaatioratkaisuissa valtavat markkinat.

– Pelkästään Pohjoismaissa investoinnit sairaaloihin ovat 35 miljardia euroa seuraavan kymmenen vuoden aikana, josta lääkehuollon osuus on 1–2 prosenttia. Euroina se tarkoittaa 350–700 miljoonaa, Parviainen summaa.

Vuonna 2008 perustettu NewIcon tähtääkin voimakkaaseen kansainväliseen kasvuun. Vienti on käynnistynyt Lähi-itään ja Venäjälle, seuraavaksi tähtäimessä ovat Iso-Britannia ja Pohjoismaat.

– Aiomme kasvattaa yrityksemme viidessä vuodessa kymmenkertaiseksi, Parviainen sanoo itsevarmasti ja myöntää tavoitteen olevan kovan.